Jdi na obsah Jdi na menu

Recept na domácí chléb.

14. 9. 2012

 

(CHLEBA BEZ HNĚTENÍ

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:

-

3 hrnky hladké mouky

hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)                                                                                

 

 

1 lžička suš. droždí                                                                                            1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)                                                              1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)  

podle chuti mužeme přidat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky,....                                      

1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje)                                                                                                         

vzniklé, nevzhledné těsto přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hod. odpočívat,

těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou,      necháme 15 min. odpočívat,

těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“

necháme 30 min.zakryté utěrkou odpočívat.

poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230 C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.

přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase něčím nahoru posypat.

pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min

 

 

 

Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.

 

 

Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo

hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv zavíratelné objemu cca 2l).

Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář